Outpatient Clinic at Gilroy

Client: Santa Clara Valley Health and Hospital Services
Firm: Anshen + Allen
Size: 59,000 sf; US$35 million
Responsibility: Interior Architecture and Medical Planning; Client User Group Meetings; Construction Documents. Code Analysis, Fire and Life-Safety Drawings and Diagrams, Consultant Coordination, and Specifications Review.
Completion: 2009
Construction Type: steel frame, precast concrete cladding and curtain wall.

 

The Valley Health Center in Gilroy, California is part of a larger campaign by the Santa Clara Valley Health and Hospital system to extend comprehensive primary care services to the outlying communities of Santa Clara County. The building comprises a mix of county health services including primary care clinics, ancillary support services and a women and infant care program. This facility was designed concurrently with two other Health Centers using a modular approach employing a common architectural language.  In Gilroy, height restrictions on the site dictated a low, two-story building that frames an iconic double height entry rotunda. The building is organized around a clinic module concept that establishes the organizing logic of the building, provides for functional zoning, clarity of circulation, and ease of way-finding with views of the garden and distant mountains beyond.